PREMIE VLAAMS BESCHERMINGSMECHANISME

Vanaf 1/10/2020, kan het Vlaams Beschermingsmechanisme aangevraagd worden.  In bijlage vinden jullie alvast het stappenplan terug.

We zetten de voorwaarden nog even op een rijtje voor u:

Voor wie?

  • Bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september hun omzet met 60% of meer zien dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

(het gaat om ondernemingen die open zijn, met uitzondering van de jaarlijkse sluitingsperiode)

  • De onderneming kwam in aanmerking voor de eerste compensatiepremie, of de hinderpremie (je moet deze premie niet hebben ontvangen, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden).
  • Dit omzetverlies kan je aantonen via dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie (controle mogelijk gedurende 5 jaar). Bij je steunaanvraag moet je een verklaring op eer indienen.

Bedrag?

  • De premie bedraagt 7,5% van de omzet, exclusief BTW in de maanden augustus en september 2019 en is beperkt tot maximum 15.000 euro per onderneming.
  • Voor zelfstandigen in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen had tussen € 6.996,89 en € 13.993,78 euro, én minder dan 80% tewerkgesteld als loontrekkende, wordt de premie gehalveerd. Concreet betekent dit dat je dan een steun krijgt van 3,75% van de omzet, exclusief btw, in de maanden augustus en september 2019.

 

Deadline =  15/11/2020.

 

Beperkingen:

  • Ondernemingen die regelmatig maaltijden aanbieden of traiteurszaken bedraagt de subsidie ook 7,5% van de omzet, excl. BTW, maar wordt het steunbedrag beperkt tot een maximum van 3000 euro .
  • Voor ondernemingen die werken met een geregistreerd kassasysteem (witte kassa) geldt de beperking van 3000 euro niet.
  • Ondernemingen die sinds de start van de coronacrisis nog steeds verplicht gesloten zijn, zoals de discotheken, vallen niet onder het toepassingsgebied van dit beschermingsmechanisme omdat zij nog steeds de dagpremie van 160 euro per dag kunnen krijgen.

 

Voorwaarde voor deze steun: uiterlijk op 24 augustus ‘geopend zijn’ ingevolge de coronamaatregelen (jaarlijks verlof telt niet mee)

KLIK OP DE LINK HIERONDER VOOR HET TE VOLGEN STAPPENPLAN OP DE SITE VAN VLAIO

Premie Vlaams beschermingsmechanisme handleiding

ONDERSTEUNINGSPREMIE EN RELANCE UITKERING

Beste Klant,

Het is alweer even geleden en dus tijd om jullie weer helemaal up to date te brengen.

De voorbije weken kregen we opnieuw veel vragen over de Relance-uitkering (heropstart) en Aanvullende Compensatiepremie (Vlaio).

Om ze van elkaar te onderscheiden hebben we voor jullie een handig overzicht gemaakt. In bijlage vinden jullie ook de handleiding terug voor de aanvraag van de Aanvullende Compensatiepremie = Ondersteuningspremie.

Aanvullende Compensatiepremie versus Relance-uitkering

Handleiding Aanvullende Compensatiepremie

U kan eventueel gerust een afspraak maken bij ons op kantoor, breng uw EID en Pincode mee en wij vullen onmiddellijk online de aanvraag in.

BTW AANGIFTE: WAT MOET JE WETEN!

STEUNMAATREGELEN BTW – uitstel indienings- en betalingstermijn

Maandaangevers: ten laatste indienen 3 mei 2020 – betaling BTW ten laatste 20 juni 2020
Kwartaalaangevers: ten laatste indienen 7 mei 2020 – betaling BTW ten laatste 20 juni 2020